Timpris


Elpris timme för timme

Timpris –  Elpris timme för timme, innebär att du debiteras för din elförbrukning timvis och varje enskild timmes prissättning baseras bland annat på spotpriset på elbörsen. Avtal om timpris tecknas främst av dig som vill producera egen el med solceller, du som kan styra din el och och av företag med stor förbrukning.


Är det billigare att ha timpris än rörligt månadspris?

Värnamo Energis Timpris följer spotpriset på elbörsen och varierar just nu kraftigt under dygnet. Detta innebär att timpris kan innebära en risk för högre elkostnader om du inte håller koll på timpriserna på Nordpool. Du måste själv anpassa din elförbrukning efter det för timmen rådande elpriset – om det ska bli någon förtjänst för dig att ha timpris. Om du använder mycket el under timmar när elen är dyr kan avtal om timpris bli kostsamt för dig. Men, omvänt kan du även spara pengar om du följer timspotpriset noga och förbrukar el endast när timpriset är billigt. Att ha timavtal och bevaka spotpriser är extra lönsamt för till exempel villaägare med eluppvärming som kan styra sin uppvärmning till natten, eller elbilsägare som väljer att ladda sin bil under billiga timmar. En aktiv ”timavtalskund” hjälper både sin egen privatekonomi, och hjälper även klimatet på traven genom att minska efterfrågan på el under timmar när många andra vill ha el.

För en ”vanlig” familj (med endast hushållsel), som kanske har svårt att styra om sin elanvändning (som helt enkelt måste laga mat eller duscha på kvällen när det är dyrt), så blir det ofta mer lönsamt att ligga kvar på ett vanligt rörligt elavtal där kostnaden baseras på hela månadens snittpris. OBS! Tänk på att oavsett vilket elavtal man har, så är det ändå alltid mycket vettigt att tänka på att spara på energi och förbruka el så klokt som möjligt. Om alla med rörligt elavtal använder mindre el under ”dyra” timmar så sänks månadssnittspriset för hela kundkollektivet som har rörligt elavtal. Vilket är bra både för plånboken och för klimatet! Länk: Gå till sidan om rörligt elavtal

 


På Nordpool ser du aktuella timspotpriser

På den nordiska elbörsen Nord Pools hemsida www.nordpoolspot.com visas nästa dags spotpriser ett dygn i förväg. På så vis kan du planera din elanvändning. Observera att det är priserna som visas för SE4, Elområde 4 som gäller om du bor i Värnamo Elnätsområde. Länk: Nordpool timspotpris SE4


Så får du timpris

Kontakta vår kundtjänst om du är intresserad av timpris, så tar vi fram ett avtalsförslag till dig.

Om du tecknar avtal om timpris hos Värnamo Energi, kontaktar vi ditt elnätsbolag. Elnätsbolaget har därefter upp till tre månader på sig att ställa om din elmätare till timmätning. Det innebär att det kan ta upp till tre månader innan timavtalet kan starta.


Intresserad av egen el med solceller?

För dig som vill lära dig mer om Solel finns tips och goda råd hur du kommer igång med att producera egen el på sidan om Solceller.


Vill du lära dig mer om elavtal?

För dig som vill läsa på mer innan du ska välja elavtal finns mer information på nedan sidor:
Elpriser elhandel.
Aktuellt läge på elmarknaden.
Elprisets beståndsdelar.
Prishistorik.
Spotpriset på elbörsen.


Alltid grön el hos Värnamo Energi!
Oavsett vilket elavtal du tecknar hos Värnamo Energi, vare sig du väljer rörligt, fast eller timpris,  får du alltid grön el från vattenkraft utan extra kostnad. Vi tycker att det ska vara lätt att göra bra val för miljön, därför får alla som tecknar elavtal hos oss 100% förnybar el på köpet. Länk: Se vår gröna elmix


Se alla Värnamo Energis elavtal?
På sidan Teckna elavtal kan du jämföra Värnamo Energis elpriser och se alla elavtal. Länk: Tecka elavtal


Frågor om elavtal och elförbrukning?
Kontakta kundtjänst om du är osäker på vad du har för elavtal idag och när du vill ha personlig hjälp att jämföra elpriser och prata om din elförbrukning. Vi hjälper dig gärna!