Praktik & Examensarbete

Välkommen att praktisera eller göra ditt examensarbete hos Värnamo Energi. Vi samarbetar med skolor och universitet och tar kontinuerligt emot studenter som går program på högskola, universitet och yrkeshögskola, eller gymnasieelever med studieinriktningar inom Värnamo Energis verksamhetsområden.

Som praktikant eller exjobbare hos Värnamo Energi får du prova på hur det är att jobba som drifttekniker, nätverkstekniker eller projektledare inom el, bredband, TV och fjärrvärme. Vi kan även erbjuda platser inom service, försäljning, HR, kommunikation, ekonomi och administration.

Därför erbjuder vi praktikplatser och examensarbeten


Värnamo Energi vill gärna aktivt ta del av samhällets utveckling.


Genom att ta emot studenter tar vi ett socialt ansvar i enlighet med vårt långsiktiga hållbarhetsarbete. Att erbjuda studenter en inblick i bolagets verksamhet, är även ett sätt att uppmuntra fler personer att börja jobba med de arbetsuppgifter som förekommer inom Värnamo Energikoncernen. Se mer om Värnamo Energi som arbetsplats och uppdragsgivare, under sidan Jobba med oss.

Så ansöker du om Examensarbete / Exjobb


Har du en speciell kompetens och förslag på exjobb som du vill genomföra hos oss? 


Hör av dig! Hos Värnamo Energi pågår ständigt projekt som ligger i framkanten av utvecklingen. Vi är därför särskilt intresserade av att ha många kontaktytor mot dig som högskolestudent. Vi delar med oss av vår erfarenhet och du briefar oss med de senaste kunskaperna och idéerna från din utbildning. Kontakta oss om du vill ansöka om examensarbete / exjobb. Beskriv din utbildning, inriktning och dina intresseområden samt ge konkreta förslag på vad ditt examensarbete skulle kunna syfta till.

Så ansöker du om Praktikplats


Går du en gymnasieutbildning eller en högskoleutbildning, med yrkesinriktning inom Värnamo Energis verksamhetsområden?


I så fall är du välkommen att ansöka om praktikplats. Det är många som söker praktik hos oss – vilket vi är glada för – men tänk på att dina chanser att få en praktikplats ökar om du är ute i god tid.  Kontakta oss om du vill ansöka om praktikplats. Beskriv din utbildning, inriktning och dina intresseområden, samt beskriv vilken typ av tjänst du är intresserad av och under vilken period praktiken är. Berätta också kort om dig själv, dina tidigare erfarenheter och meriter.

Vad får du göra som praktikant / exjobbare?


Dina arbetsuppgifter som praktikant beror på vad du studerar, hur långt du kommit i din utbildning och längden på din praktikperiod. Om du gör ett exjobb hos oss beror dina arbetsuppgifter på vad ditt examensarbete syftar till.


Oavsett om du är praktikant eller exjobbare säkerställer vi tillsammans att du får arbetsuppgifter som är kopplade till din utbildning / din examen. Räkna med att du också får en inblick i andra arbetsuppgifter som förekommer inom Värnamo Energi koncernen.


Visa exempel på vad praktikanter / exjobbare kan få göra hos Värnamo Energi >

Som praktikant / exjobbare hos Värnamo Energi får du en egen handledare som följer din utveckling och som kommer vara ditt bollplank och även håller kontakt med din studiehandledare.


Nedan ger vi några exempel på olika typer av studieinriktningar som genomfört praktik / gjort exjobb hos Värnamo Energi genom åren:


  • Handelsprogram gymnasienivå. Praktik 1-2 dagar i veckan där studenten hjälpt till med det dagliga arbetet på marknadsavdelningen: Studenten har varit behjälplig med såväl kundtjänst, debitering samt övrig administration.

  • El-program gymnasienivå och högskolenivå. Praktik 1-2 dagar i veckan alternativt 2-6 månader på heltid där studenten hjälpt till med det dagliga arbetet på teknikavdelningen. Studenten har följt våra elmontörer och varit behjälplig vid arbeten med elinstallationer.

  • Värmetekniker på gymnasienivå och högskolenivå. Praktik 1-2 dagar i veckan alternativt 2-6 månader på heltid där studenten hjälpt till med det dagliga arbetet på produktionsavdelningen. Studenten har följt våra värmetekniker och varit behjälplig vid arbeten med bolagets fjärrvärmeanläggningar.

  • IT-program gymnasienivå och högskolenivå. Praktik 1-2 dagar i veckan alternativt 2-6 månader på heltid där studenten hjälpt till med det dagliga arbetet på teknikavdelningen. Studenten har följt våra IT-tekniker samt varit behjälplig vid arbeten med datanätverk och IT-installationer.

  • Energiingenjör Högskolenivå. Praktik 1-2 dagar i veckan alternativt 2-6 månader på heltid där studenten följt våra elmontörer eller projektledare inom elnät alternativt följt våra värmetekniker eller projektledare inom fjärrvärme. Exempel på utfört exjobb: ”Utvärdering av Värnamo Energis Rundstyrningssystem”, ”Värnamo Energi Energikartläggning”.

  • Kommunikatör Högskolenivå. Praktik där studenten under 2 – 6 månader hjälpt till med det dagliga arbetet på marknadsavdelningen. Studenten har följt bolagets Kommunikatör och varit behjälplig vid arbeten med bolagets interna och externa kommunikation. Exempel på utfört exjobb: ”Uppdatering av Värnamo Energis driftsstörningskommunikation”, ”Implementering av chatt-tjänst för effektivare kundtjänstsupport”. Till våren 2020 välkomnar vi kommunikatör som vill göra exjobb under rubriken ”Kommunkationsplan för sociala-media”.

< dölj extra text

Jobba med oss


Värnamo Energi som arbetsplats. Att jobba inom Värnamo Energi koncernen är socialt och omväxlande. På sidan Jobba med oss berättar vi mer om arbetsuppgifter som utförs av bolagets egna personal, samt uppgifter som utförs av underleverantörer och övriga samarbetspartners inom bolagets olika verksamhetsområden.

Om Värnamo Energi koncernen


På sidan Allt om koncernen hittar du länkar till information om våra verksamhetsområden och vår affärsidé. Du hittar även utförlig fakta om koncernens bolag, styrelse och personal.

Frågor om Praktikplats och Exjobb?


Kontakta oss om du är du intresserad av praktikplats eller vill göra ett exjobb hos Värnamo Energi, så återkopplar vi till dig så snart vi handlagt ditt förfrågan.

Kontakta kundtjänst om du vill ha personlig hjälp och muntliga svar på dina frågor om praktikplats och exjobb, så lotsar kundtjänst dig vidare till rätt kontaktperson.